niedziela, 12 października 2014

Ciasteczka z "wkładką" - Październikowe Wyzwanie Blogerek



Witajcie!
Niedawno dołączyłam do grupy Babeczek, które , oprócz tego, że są niesamowite, to jeszcze co miesiąc wpadają na inspirujące pomysły :) 
Mianowicie raz w miesiącu podejmują One wyzwanie kulinarne na wybrany temat.
W Październiku takim to tematem jest PIWO.
No i jak tu wymyśleć cos pysznego , do czego dodane by było piwo.?






Lista blogów które wraz ze mną biorą udział w wyzwaniu:

Marta
Magda
Justyna
Gosia
Dreszka
Ewa


W moje ręce dostał sie przepis na ciasteczka z piwem. Dostałam ten przepis od mojej najmłodszej siostry a Ona z kolei od koleżanki a koleżanka jeszcze od kogoś... :)
Więc pomyślałam, że jeśli już był robiony przez tyle koleżanek, to nie może być zły. Zrobiłam :)

To chyba najłatwiejszy przepis na ciastka jaki do tej pory miałam! I są smaczne!


SKŁADNIKI:
  • 1 kostka margaryny (Kasia)
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 0,5 szklanki piwa  
Mąkę na stół! 
Margarynę w kawałki pokroić i dodać do mąki.
Dolać piwo i posiekać wszystko trochę nożem a następnie ugniatać 
aż będzie gładkie . To ciasto sie ładnie ugniatało bez wysiłku ale Ja dodałam
troszkę jeszcze mąki ,bo  kleiło sie do stołu i w efekcie wyszło mi mąki ok. 2 szkl.
Trzeba troszkę na wyczucie.
Ugniecioną kulkę ciasta włożyć do lodówki najlepiej na noc.


Następnie wyjąć ciasto , rozwałkować na ok 3-5 mm


Pokroić na kwadraciki 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wykrojone ciasteczka - UWAGA! są delikatne

Można na środek każdego ciasteczka nalożyć kleksik dżemu (Ja dałam jagodowy własnej roboty) Chociaż w przepisie tego nie ma , to jednak uznałam że ciasteczka by były troszkę "gołe"bez dżemiku :)

Piec w 180 stopni ok 15 min 
Tak wyglądają po upieczeniu , smakują jak ciastko francuskie i nawet tak podobnie sie rozwarstwiają.
Wyszło mi z tej porcji ok 50 niewielkich ciasteczek :)


Życzę smacznego! :) 



Oba banerki , ten powyższy i ten znajdujący się całkiem na początku posta są wykonane przez Magdę








12 komentarzy:

  1. no popatrz, szłyśmy w podobnym kierunku ;))))))
    lubię ciastka z tego przepisu :) mniamniaste są ;)))
    dziękuję za wspólne pichcenie, już nie mogę się doczekać kolejnego tematu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. O, i coś słodkiego się znalazlo:) muszę upiec takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też upiekę , a co :)) Lubię takie ciastka jak jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne te ciacha :) chyba też muszę je zrobić, bo nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny i prosty przepis ,musze koniecnie spróbowac ...ale nie mam jaj ani cukru w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie nie ma nic, też byłam zdziwiona i sceptycznie podeszłam do tego przepisu a jednak wyszły ciasteczka i to całkiem niezłe :) Nie ma tego cukru też i dlatego nałozyłam dżem , bo byłyby po prostu bez niego takie byle jakie . Można też polać troszkę lukrem jak ktoś lubi słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietnie wyglądają :) dzięki za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też dziekuję za wspólną zabawę! Na początku troszkę był nerwiczek ale jak już ciastka się udały to nerwik odleciał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam,że mój blog jest chwilowo niedostępny, odezwę się po zmianach,pozdrawiam serdecznie,Yolanda

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiec to nic, ale konsekwencje zjedzenia całej fury!!!!!!!!!! Tak miewam!

    OdpowiedzUsuń