piątek, 14 listopada 2014

Zioła - 7 dniowe Wyzwanie Blogowe listopad 2014



Dziś piąty dzień wyzwania i dziś wstawię przepis, jako, że 
od takowych się troszkę migam , bo kucharka ze mnie jest dobra  tylko w tych daniach, które już dobrze znam.
Więc dziś będzie zupka, którą robiłam pierwszy raz, ale o dziwo! Wyszła!  Nawet też została zjedzona przez dzieci, więc z czystym sumieniem mogę ją zaprezentować.

Miały być zioła,więc wyszukałam w starej książce po babci mojego męża zupę koperkową


Składniki:

Porcja włoszczyzny
Łyżka masła           
2 jaja                       
3 łyżki mąki            
                         3 łyżki drobno posiekanego kopru
1,5 litra wody         
sól do smaku          


Z obranej i umytej włoszczyzny ugotować wywar.
Odcedzić . Warzywka można użyć np. do sałatki.

Z mąki i jaj przyrządzić ciasto na lane kluski, energicznie mieszając składniki:



Na wrzący wywar wlewać ciasto cienkim strumieniem, a gdy kluski wypłyną, odstawić garnek z ognia, dodać masło i koperek oraz doprawić solą. Można zagęścić śmietanką (ja tak zrobiłam) , chociaż w przepisie jej nie ma :) 



Tak zupka wygląda w garnku





Moi domownicy zupkę jedli z apetytem zagryzając bułeczką .

Może i Wam zasmakuje...:)


Na ziołowy post zapraszam też do:

Marty  i Dreszki


Pozdrawiam:



7 komentarzy:

  1. Jej ku jak ja Lubie zupę koperkową!A jak dawno nie jadlam!
    Dobrze że o niej napisała w,zrobię sobie na dniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zupke koperkową, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej zupki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też pierwszy raz robiłam i jadłam i zasmakowała mi a szczegolnie mojej jednej z córek - takiej , co to mało lubi jeść więc będę ją teraz częściej robić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobic taka zupę ale dla siebie, bo moi męzczyzni to tylko kawal mięsa.....

    OdpowiedzUsuń
  6. O właśnie ! Moi też , ale można dorzucić jakąś kiełbachę :)

    OdpowiedzUsuń